Mode in de afgelopen decennia

In de laatste 60 jaar is er een hoop veranderd. Zowel in de politiek, als de economie en ook het milieu heeft flinke veranderingen ondergaan. Je kan er eigenlijk wel vanuit gaan dat in een tijdspan van 60 jaar ieder aspect van het dagelijks leven een behoorlijke transformatie doormaakt. Zo ook op het gebied van mode. Mode is een soort spiegel die laat zien hoe we als maatschappij in het leven staan en hoe we tegen onszelf en anderen aankijken. Daarom is het enorm interessant om deze verandering onder de loop te leggen. Lees je mee?

De swingende 60

De jaren 60 markeren het keerpunt in de mode. In de vroege jaren 60 kleedde we (vrouwen) ons nog heel conservatief met lange rokken en bedekkende tops maar halverwege lieten we dit ineens los. Dit kwam ook door de opkomende nieuwe muziekstijlen die allemaal veel losser waren en meer de grenzen opzochten. Korte rokjes en jurkjes kwamen steeds meer op, daar kan je beter in dansen.

De tussen 70

De jaren 70 kenmerken zich vooral met strakke tops en wat wij nu kennen als ‘flared’ jeans. Het was vanaf toen ook helemaal gewoon voor vrouwen om jeans en broeken standaard te dragen. In de jaren 50 en 60 gebeurde dit al maar nu was het ‘gewoon’.

De hippe 80

Waar de jaren 70 niet zo enorm veel groots gebeurde op het gebied van mode, compenseert de jaren 80 dat volledig. Dit was de tijd van de punkcultuur. Er werd steeds meer geëxperimenteerd met verschillende kleuren en materialen. Ook werd hier enorm weggebroken van het conservatieve. Dat kan ook niet anders met Madonna als trendsetter in deze tijd.

De snelle 90

In de jaren 90 gebeurde heel veel. Omdat mode nu veel vrijer was kon er meer en men zocht dan ook de grenzen op wat betreft bedekking en make-up. Punk nam meer af en de stijl is een fijne mix tussen jaren 70 en 80. De mode-industrie en de hiphop industrie namen over en veel invloeden hiervan zijn terug te zien in de kleding van deze tijd. Sneakers, band shirts maar ook neonkleuren en gouden kettingen. 

De 00 tot de 10’s

De jaren 2000 en de jaren 2010 komen redelijk overeen, in die zin dat ze allebei heel veel invloeden meenemen uit de voorgaande jaren en deze stijlen en trends veelal laten terugkomen. Iedereen draagt nu wat hij of zij wil, ongeacht de hoeveelheid huid die er te zien is, je geslacht of seksualiteit. Iedere stijl is geaccepteerd en daarom is de mode-industrie van nu interessanter dan ooit. Welke trend is de volgende en wat voor nieuws staat er nog op de planning? Wij tippen vast één nieuwe rage: duurzame kleding van bijvoorbeeld Studio Anneloes.