Het ontgroeningsritueel

Uitgaan is in Nederland een bekend fenomeen, zeker in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Ook Groningen hoort daarbij; dat is namelijk een echte studentenstad. Vooral de studenten overspoelen de straten en drinken liters bier, jagershotjes, en goedkope wijn. Ze blijven natuurlijk wel op een budget! Je studententijd is een van de leukste jaren van een leven, en het kenmerkt zich door het grote sociale netwerk, het drinken en feesten, en natuurlijk: een beetje naar school gaan. De donderdagavond is vaak een studentenavond, omdat zij op vrijdag door hun rooster laat of misschien zelfs geen les hebben. Heerlijk! Ook als ze wél les hebben, gaan ze toch mee naar de kroeg. Lessen kun je namelijk gewoon overslaan, toch?

Wat vroeger veel gebeurde en tegenwoordig veel strenger op gestraft wordt, is het 'ontgroenen'. Als je ging studeren en je wilde bij een vereniging horen, dan werd je 'ontgroend' door bijvoorbeeld naakt door de stad te rennen, een speurtocht door het bos vol te houden, of door extreem veel te drinken in groepsverband. Dit werd erg gevaarlijk, zo ontstond er onder andere het comazuipen. Bij comazuipen drink je zo veel alcohol dat je lichaam het niet aankan waardoor je in levensbedreigende situaties terecht kan komen. Ook bij drankverslavingen komt dit voor. Hier is hulp voor beschikbaar!

Door groepsdruk kan men vaak over zijn eigen grenzen heen gaan, en dat is waarom er strenger wordt gelet op de regels van een ontgroening. Onlangs zijn ontgroeningen zelfs helemaal afgeschaft, alleen in Amerika is het nog een veel gebruikt fenomeen. 'Hazing' noemen ze dat, en de feuten zijn de 'pledges'. Hier zijn ook nogal wat films over gemaakt, veelal comedy's die het verhaal van een vereniging volgen en de 'hilarische' ontgroeningen vastleggen. In het echte leven gaat het er natuurlijk er niet zo aan toe. Van naakt rondrennen of in de grachten zwemmen, wordt je ziek. Daarnaast kunnen er foto's of video's van je worden gemaakt die je blijven achtervolgen. Van oud, vies eten eten kan je erg ziek worden of allergische reacties krijgen. Van een slecht georganiseerde bos speurtocht in de nacht kun je verdwalen en jezelf bezeren.

Ontgroeningen gaan wel over grenzen op zoeken om te kijken hoe graag je bij de vereniging wil horen, maar vergeet niet dat je jong bent, een student, dat je graag ergens bij wilt horen en dat het niet nodig is om jezelf voor gek te zetten. Een biertje in de kroeg moet kunnen, maar ga niet te ver.