Inbouwspots zijn weer helemaal terug!

In de jaren tachtig waren ze het nieuwste van het nieuwste: inbouwspots. Ieder huishouden had ineens verlaagde plafonds met daarin spotjes die alle kanten konden worden op gedraaid. Toch verwaterde deze trend in de loop der tijd. En dat was ook weer niet zo vreemd. De lampjes in de inbouwspots waren duur en moeilijk te vervangen. En omdat we toen nog te maken hadden met gloeilampen, was er altijd wel een lampje stuk. Ook was het licht niet te dimmen en maar in één kleur, FEL, beschikbaar. Hierdoor waren inbouwspots niet echt geschikt als sfeerverlichting.

Toch weer over op inbouwspots

Tijden veranderen en ook de techniek is in de loop der jaren flink beter geworden. Zo heb je tegenwoordig dimbare inbouwspots. Deze zorgen ervoor dat je niet continu maar met vol licht aan zit. Nee, de spotjes kunnen tegenwoordig ook dienst doen als sfeerverlichting. Wie had dat ooit gedacht? In veel huizen worden toch weer inbouwspotjes aangebracht en dat is niet zonder reden. Deze spotjes blijven natuurlijk ideaal om te richten op wat voor jou belangrijk is. Denk dan aan een bijzondere foto of een schilderij, maar ook de vitrinekast kan er prima mee uitgelicht worden.

Verlaagde plafonds?

In het huis dat wij net gekocht hebben, zat een verlaagd plafond. En niet zomaar een, nee, een superlelijk verlaagd plafond met metalen, diagonale, banen in wit en glimmend goud. Geen gezicht natuurlijk. Het enige voordeel van dit spuuglelijke plafond was dat er inbouwspotjes in zaten. Mooi weggewerkt en toch voldoende licht gevend. Je snapt dat we het plafond er als eerste hebben uitgehaald. De oud ijzerboer was er blij mee. Maar nu moeten we dus nog een oplossing vinden om toch weer inbouwspotjes te kunnen gaan gebruiken. Ik denk dat we het plafond wel iets verlagen, maar dan afwerken als gewoon plafond. Geen metalen banen en zeker geen glimmende goudkleur meer.

Schrootjes?

Bij verlaagde plafonds denk ik automatisch ook altijd aan schrootjes. Van die houten plankjes tegen de muur en dan vooral langs de trap omhoog. Kijk, die tijd is ook wel geweest. Maar doordat de vorige bewoners slagpluggen hebben gebruikt om die dingen vast te zetten, hebben we echt wel een stucadoor nodig om de muur weer knap te krijgen. Voor we echter de stucadoor laten komen, vragen we eerst de elektriciën. Hij zorgt ervoor dat alle schakelaars en wandcontactdozen netjes worden ingefreesd en weggewerkt. Zo krijgen we uiteindelijk heus het huis van onze dromen. Al kan dat best nog even duren…