Solliciteren, hoe?

We kennen het wel. Je hart racet en je wil eigenlijk zo snel mogelijk weer naar huis om in je bedje te gaan liggen. Solliciteren roept bij veel mensen grote angsten op. Het betekent letterlijk of je wel of niet je huur gaat kunnen betalen deze maand. Toch zijn er ook mensen die altijd denken dat ze naast het behalen van de baan nog even kunnen vragen of er ook nog een mogelijkheid is op een salaris zonder proefperiode. Of bijvoorbeeld een auto van de zaak voor de eerste twee maanden. Dit heeft veel te maken met zelfvertrouwen en ik weet dat niet iedereen dat van nature heeft. Voor veel mensen is het verschillend. Sommigen kunnen makkelijk (en brutaal) vragen om een loonsverhoging omdat ze zelfverzekerd zijn en anderen niet. Ja toch? Fout! Er zijn wel zeker biologische verschillen tussen mensen, maar dat maakt nog niet dat je als een bang balletje in een hoekje hoeft te gaan verschuilen voor je volgende sollicitatie. Er zijn dingen die je kan doen om goed voorbereid te zijn. Wat? Dat zal ik je nu uit gaan leggen.

Sta achter je product

Wanneer je voor een sollicitatie gaat dan moet je het eigenlijk zien als een product. Je verkoopt jezelf tegenover een bedrijf. Hoe doe je dat? Door jezelf zo lekker mogelijk te maken. Dat doe je door een strak CV te hebben en (als nodig) een mooi en uitgebreid portfolio. Dat krijg je door hard te werken en te studeren. Laat zien dat je het waard bent om bij het bedrijf te doen. Ga na wat mensen van jouw leeftijd bereikt hebben en probeer daar net boven te staan. Het kunnen kleine dingen zijn die het verschil maken in een competitieve markt, maar daar ga jij veel aan hebben. Je loon hangt er immers vanaf!

Een mooi pak

Het maakt niet uit voor welke baan je gaat, trek een mooi pak aan. Dit is niet voor de persoon achter het bureau die je interviewt, maar jezelf! Een mooie broek van de afdeling broeken heren, een strakke riem met bijpassende schoenen. Dat soort dingen geeft iedereen zelfvertrouwen. Het is belangrijk dat je dit niet overdekt, maar wel weet dat het bestaat. Als je hier gebruik van kan maken door te investeren in een mooie outfit, doe dat dan! Het geeft je direct meer zelfvertrouwen dan welke psycholoog dat ook.