Work this out – Tips voor het vinden van een baan

Het is heerlijk, niks doen. Thuiskomen van school, op de bank ploffen en alle verantwoordelijkheden loslaten. Het hele weekend daadwerkelijk volledig vrij hebben. Iedereen houdt van relaxen en leuke dingen doen. Maar die dingen kosten ook geld, en je ouders stoppen op een bepaald punt ook met het toestoppen van kleine of grotere bedragen. Je moet het geld zelf gaan verdienen! Maar hoe weet je wat je leuk vindt? En als je dan een idee hebt, hoe krijg je dat baantje dan? Ik geef je een aantal tips voor het zoeken én vinden van het tofste bijbaantje!

Waar ligt je interesse?

Wat zijn je hobby's, wat spreekt je aan? Waar voel jij je nu het prettigst bij? Dit zijn belangrijke vragen. Hoewel het geld verdiend moet worden, is het belangrijk dat je je werk ook leuk vindt. Op deze manier hou je lange dagen langer vol, zit je lekkerder in je vel, en kan jij je beste beentje voor zetten. Maak een lijstje met alle dingen die je leuk vindt om te doen, te horen en te zien. Als je alles zo bij elkaar ziet staan kan het makkelijker zijn om iets te bedenken wat het beste bij je past.

Search & Surf

Iets kunnen bedenken? Nu gaan we echt aan de slag. Zoek online naar plekken waar ze bezig zijn jouw ideale beroep uit te oefenen. Ook kun je langsgaan bij zaken die je aanspreken. Zo hebben ze meteen een beeld bij je en kan jijzelf ook meteen een beetje de sfeer van het bedrijf proeven. Vind je dit nog een beetje spannend? Misschien heb je vrienden of vriendinnen die ergens werken waar jij ook graag aan de slag wil. Vraag hen of ze nog collega's zoeken. Wie weet kunnen zij alvast een balletje opgooien en wordt je zo op gesprek gevraagd.

Op eigen kracht

Ben je uitgenodigd voor een geprek, of wil je reageren op een open sollicitatie? Er wordt altijd van je gevraagd een CV in te sturen. Hierin staan jouw gegevens en je werkervaring. Vaak willen ze dat je ook een motivatie meestuurt. Ze kunnen niet zomaar iemand aannemen. Zo'n CV maken kan best lastig zijn als je dit voor het eerst doet. Laat het nakijken door vrienden of familie als je twijfelt. Er zijn hier ook speciale sites voor. Ze checken je spelling, zullen voor jou de zinsopbouw controleren en geven je hierna feedback.

Met deze tips moet het lukken een baantje te vinden die bij je past. Dus onthou goed: kies wat je leuk vindt en onderneem zelf actie.